FCI – Стандарт № 119/25.04.2001

Използване

Универсално куче за всестранен лов

Класификация по FCI

7 група, Кучета работещи със стойка. Секция 1.1 Континентални кучета работещи със стойка. Бракоиден тип с работни умения

Произход

Германия

КРАТКА ИСТОРИЯ

Историята на ГКП започва със кучета, които били използвани за лов на пернат дивеч с мрежа, особено в Средиземноморските страни в съчетание с дресирани соколи. През Франция, Испания и Фландрия, Пойнтерите дошли в дворовете на немските принцове в Германия. Най-важната характерна черта на тези кучета била спирането и замирането пред дивеча (изпълнението на стойка). След първата двуцевка направена през 1750г. ловното куче станало още по-необходимо, т.к. е започнал отстрела на пернат дивеч непосредствено пред кучето . Това поставило началото на неговата промяна от чист пойнтер към всестранно ловно куче. Като основна база за структурата и развитието на породата “Zuchtbuch Deutsch-Kurzhaar” (родословна книга), била побликувана през 1897г. от Prince Albrecht zu Solms-Braunfeld, който съставил отличителните черти на породата, съдийските правила за структурата и формата на кучето, освен това и инструкциите за съденето на кучето на изпитания. Днес ГКП продължава да преминава през филтъра на регулирано размножаване – и изпитване на изработените правила. Стандартът урежда конституцията на ГКП като всестранно ловно куче, което му позволява да изпълнява всички изисквания във връзка с ловната дейност, дори когато е и в по-напреднала възраст.

Общ изглед

Расово куче с благородна и пропорционална външност, структурата на което гарантира сила, издръжливост и скорост. Горда стойка, гладки контури, суха глава, добре поставена опашка, твърд лъскав косъм добре разположен по тялото, хармоничната му походкаподчертава неговото благородство.

Важни пропорции

Дължината на тялото трябва леко да надвишава височината при холката.

Поведение/Темперамент

Твърд, уравновесен, издръжлив, умерен темперамент, нито раздразнителен нито страхлив или агресивен.

Глава

Суха, добре определена, нито твърде лека нито твърде тежка, относително силна и дълга, тя съответства пропорционално на тялото и на пола на кучето.

Черепен дял

Череп: Умерено широк, леко закръглен, едва изразена тилна кост, челната бразда е не много дълбока, но подчертаваща превъзходно развитата ивица.
Стоп: Умерено изразен.

Лицев дял

Нос: Леко изпъкнал. Ноздрите достатъчно отворени, широки и подвижни. Основно кафяв, черен може да бъде при черни или петнисти кучета. Розовият цвят или розови петна по носа са допустими само при кучета с преобладаващ бял цвят.
Муцуна: Дълга, широка, дълбока и силна, така че кучето да може безпроблемно да носи дивеч. Погледната отстрани муцуната трябва да има лека кривина на прехода от костната към хрущялната част на носа – по-изразена при мъжките. Напълно изправената муцуна, въпреки че се приема спокойно, е по-малко атрактивна, а вдлъбнатата носова линия (чип нос) е сериозен недостатък.
Устни: Достатъчно стегнати, не много увиснали, добре пигментирани. Наклона на гъбата е почти вертикален на линията на носа и продължава в дъга към умерено подчертаният ъгъл на устните.
Челюсти/Зъби: Здрава челюст с перфектна, правилна и завършена ножицовидна захапка. Горните резци трябва да се простират около долните плътно без разстояние, и зъбите трябва да са позиционирани вертикално в челюстта. 42 здрави зъба в съответствие със зъбната формула.
Бузи: Силни, добре замускулени.
Очи: Среден размер, нито изпъкнали, нито дълбоки. Идеалният цвят е тъмно кафяво. Клепачите подобаващо стегнати.
Уши: Умерено дълги, поставени високо и широко, прави и без усукване, висящи около главата, закръглени в края. Нито много месести нито много тънки. Когато са наклонени напред се предполага че достигат повече или по-малко ъгъла на устните.

Шия

Дълга, в хармония с общия изглед на кучето, прогресивно разширяваща се към тялото. Добре замускулен и елегантен тил. Стегната гуша.

Тяло

Горна линия: Права и леко наклонена.
Холка: Добре изразена.
Гръб: Стегнат и мускулест. Гръбначния стълб трябва да е покрит от мускули.
Поясница: Къса, широка, мускулеста,права или леко извита. Прехода от гърбът към поясницата е стегнат и добре споен.
Крупа: Широк, мускулест и достатъчно дълъг, не рязко наклонен, но леко полегат по посока на опашката, добре замускулен.
Гръден кош: Доста по-дълбок отколкото широк, с добре определена предна част на гърдите, с гръдна кост простираща се назад колкото е възможно повече. Гръдната кост и лакътната става трябва да са на едно ниво. Ребрата са добре скачени нито плоски нито с бъчвовидна форма. Последните ребра трябва да са по ниско разположени.
Долна линия: С елегантна дъга, леко извиваща се нагоре, гладка.

Опашка

Поставена високо, здрава в основата, и след това изтъняваща, средно дълга. Наполвина отрязана за ловни цели. В покой наклонена надолу, в движение хоризонтална, нито поставена твърде високо /по-високо от линията на гърба/, нито прекалено извита. В страните където рязането на опашката е забранено със закон, тя може да остане в естествената си форма. Тя трябва да се простира надолу до скакателната става, и да се носи права или леко извита като сабя.

Крайници

Преден дял:
Общ изглед: Погледнати отпред, краката са прави и успоредни, погледнати отстрани, те са добре поставени под тялото.
Плешка: Лопатките трябва да са добре поставени назад, добре прилегнали към гърдите, и силно замускулени. Лопатката и мишницата трябва да са добре заъглени.
Мишница: Максимално дълга, добре замускулена и суха.
Лакът: Затворен, но не стегнат към тялото, нито обърнат навътре, нито навън, добре поставен назад.
Предмишница: Права и достатъчно замускулена. Здрави кости не много груби и едри.
Китка: Силна.
Глезен: Минимално заъглен от китката и предмишницата. Никога вертикално изправен.
Предно стъпало /ходило/: Заоблено с формата на лъжица, с добре подредени и съответно извити пръсти. Здрави нокти. Здрави, устойчиви, възглавнички. Стъпалата са поставени успоредно, нито обърнати навътре, нито навън, както в неподвижно състояние, така и в движение.
Заден дял:
Общ изглед: Погледнати отзад, краката са прави и успоредни, добре заъглени в колянната и скакателната стави, здрави кости.
Горна част на бедрото: Дълго, широко и мускулесто, добре заъглено между таза и бедрената кост.
Колянна става: Силна, добре заъглена от горното и крака.
Крак:
Крак: Дългъг, мусколест с ясно виждащи се сухожилия. Добра заъгленост между долното бедро и скакателната става.
Скакателна става: Силна.
Задни свирки: Силни и вертикални.
Задно стъпало /ходило/: Заоблено с формата на лъжица, с добре подредени и съответно извити пръсти. Здрави нокти. Здрави, устойчиви, възглавнички. Стъпалата са поставени успоредно, нито обърнати навътре, нито навън, както в неподвижно състояние, така и в движение.Както предното стъпало.

Походка

Добре разгъната крачка, с мощно изтласкване от задната част, адекватно продължаваща се от предните крайници. Предните и задните крайници се движат право и успоредно. Кучето се движи гордо. Раванът не е желателен начин на движение.

Кожа

Близка, опъната, без бръчки.

Козина

Косъм: Къс и плътен, груб и твърд на пипане, в известна степен по-тънък и по-къс на главата и ушите. Видимо по дълъг в долната страна на опашката. Трябва да покрива цялото тяло.
Цвят:
– дюс кафяво, без маркировки;
– кафяво, с малко бяло или с характерни петна по гърдите и краката;
– тъмно кафяви шарки, с кафява глава, кафеви петна или петънца. Основният цвят на тези кучета не е кафяво напръскано с петна, или бяло с кафяво, а козината изглежда подобно на еднообразно размесване на кафяво с бяло, като резултатът е кучета незабележителни на външен вид, но обикновенно ценни за практически лов. Вътрешната страна на задните краиници и върха на опашката често са по-светли;
– светло кафеви шарки, с кафява глава, кафеви петна, точки, или без петна. В това оцветяване, кафевия цвят е по-малко, белия цвят е преобладаващ;
– бяло с кафеви петна, кафеви петна или точки;
– черният цвят в идентични нюанси като кафевия, съответно кафевите шарки;
– жълтеникаво-кафевите шарки са допустими;
– ярките петна и точки са допустими;

Размери

Височина в холката:

мъжки

62-66см

женски

58-63см

Недостатъци

Всяко отдалечаване от по-горе изложените точки трябва да се разглежда като недостатък, и сериозността ,с която недостатъците трябва да се разглеждат трябва да е точно пропорционална на тяхната степен.
– липса на изразен полов диморфизъм;
– много къса муцуна;
– устни много тежки или много леки;
– от 4 PM 1, и 2 M 3, само два зъба могат да липсват;
– твърде светли очи, като на хищна птица – светло жълти ;
– твърде дълги, твърде къси, твърди месести уши, поставени твърди прилепнали или извъртени;
– свободно падаща кожа по гушата;
– т.нар. “шаранов гръб”;
– твърде къс таз;
– прекалено дълбок гръден кош;
– твърде напрегната опашка поставена много високо – над гръбната линия или много изивита;
– прибрани или разтворени лакти, прибрани или разтворени крака, предните крака поставени твърде близко или твърде раздалечени един от друг;
– задната част на кучето е твърде изправена;
– тънки и криви крака, твърде прибрани или твърде разтворени скакателни стави;

Сериозни недостатъци

– тежка, флегматична и груба структура;
– подчертан стоп;
– не пигментирана носна гъба или със светли петна / освен ако основният цвят е бял /;
– остра муцуна, вдлъбната горна част на носа;
– клещовидна или частично клещовидна захапка /кучета по-възрастни от 4 год., с клещовидна захапка дължаща се на възрастта, трябва да покажат сертификат, който да потвърди коректната захапка, констатирана на предишни изложби/;
– провиснал гръб или ясно изразен “шаранов гръб”;
– много плитък и лошо развит гръден кош, ребрата твърде изправени или бъчвовидни;
– ясно извити навътре или навън лакти;
– меки глезени;
– напълно вертикално поставени глезени;
– видмо тънки и криви крака, в позиция и по време на движение;
– високо поставена задница;
– разтворени пръсти;
– струпване на пръстите;
– тромава походка;
– отклонение с повече от 2см. от определения ръст при холката.

Елиминиращи недостатъци

– забележителни не типични за пола характеристики;
– агресивно или страхливо куче;
– отсъствие на повече от два зъба от пълната 4 PM 1 и 2 M3;
– всяко разминаване с ножицовидната захапка, кривата уста във всякакви форми;
– всякакъв излишък на зъби поставени извън зъбната формула;
– вълча уста и заешка устна;
– увиснали клепачи, двойни мигли;
– провиснал, деформиран гръб;
– всякаква деформация на гръдния кош;
– шести пръст;
– мек характер.

Всяко куче, притежаващо ясни изразени аномалии – физически или поведенчески ще бъде дисквалифицирано.

P.S: Мъжките екземпляри трябва да имат два видимо нормални тестиса, напълно слезли в скротума.